Ίσως έχετε ήδη επισκεφθεί κάποιο φυσικό κατάστημα φαρμακείου, προκειμένου να προμηθευτείτε μία χειρουργική μάσκα προσώπου. Πιθανότατα μάλιστα να σας είπαν πως δυστυχώς δεν έχουν, καθώς εξαντλήθηκαν τις τελευταίες ημέρες. Και αλήθεια είναι, αφού η χειρουργική μάσκα έχει γίνει… μανία!

Μέχρι ένα βαθμό δικαιολογείται αυτή η ξαφνική λατρεία στις χειρουργικές μάσκες, γιατί αποτελούν την πιο εύκολη, διαθέσιμη πρόληψη για τα κρούσματα της γρίπης και άλλων ιώσεων

Ειδικότερα άτομα που ανήκουν στις ευαίσθητες ομάδες, όπως είναι οι έγκυες, οι ασθενείς με χρόνια νοσήματα ή οι ηλικιωμένοι οφείλουν να προστατεύουν τον εαυτό τους λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα προστασίας από τη γρίπη. Το ίδιο ισχύει και για τους ανθρώπους που ζουν με άτομα ευαίσθητων ομάδων, όπως τα παραδείγματα που αναφέραμε παραπάνω.

Η χειρουργική μάσκα προσφέρει 100% προστασία;

Σύμφωνα με έρευνες του Κέντρου Ελέγχου και Προστασίας Ασθενειών, η μάσκα δεν παρέχει 100% προστασία από τη γρίπη και τις ιώσεις. Αρχικά γιατί ο σχεδιασμός της δεν είναι τέτοιος ώστε να μιλάμε για ένα αεροστεγές προϊόν. Στη συνέχεια- και πιο σημαντικό- η χειρουργική μάσκα προλαμβάνει τις μολύνσεις όταν φοριέται σωστά και όταν τηρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις κατά την εφαρμογή της.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι φοράμε τη μάσκα με καθαρά, φρεσκοπλυμένα χέρια. Καλύπτουμε με τη μάσκα μας μύτη και στόμα, ενώ περνάμε τα λαστιχάκια στα αυτιά μας. Η μάσκα φοριέται μεν για 24 ώρες, αλλά ιδανικά χρειάζεται τακτική αλλαγή (μία προσέγγιση όχι και τόσο ρεαλιστική).

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για αποτελεσματική προστασία

Η ολοκληρωμένη προστασία απέναντι στη γρίπη και άλλες ιώσεις περιλαμβάνει το εμβόλιο κατά της γρίπης, την προσωπική υγιεινή και τη σωστή εφαρμογή χειρουργικής μάσκας.

Ξέρετε όμως ποιο είναι το πιο σημαντικό από τα τρία; Η προσωπική υγιεινή! Για παράδειγμα, ακόμη κι αν φοράμε μάσκα, αν πιάσουμε με μολυσμένα χέρια τα μάτια μας η μάσκα δε μας προστατεύει από τη γρίπη. Επίσης η μέταδοση της γρίπης και άλλων ιών μπορεί να γίνει ακόμη και από 2 μέτρα με τη μεταφορά σταγονιδίων από βήχα ή φτέρνισμα.

Τέλος μία πολύτιμη οδηγία, για πιο αποτελεσματική πρόληψη, είναι να «αγγίζουμε το πρόσωπό μας όσο το δυνατόν λιγότερο». Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, αγγίζουμε το πρόσωπό μας περισσότερες από 23 φορές την ημέρα.

Οδηγίες για τη σωστή εφαρμογή χειρουργικής μάσκας

  1. Φροντίζουμε να μη βραχεί η μάσκα κατά την εφαρμογή.
  2. Πλένουμε διεξοδικά τα χέρια μας πριν φορέσουμε τη χειρουργική μάσκα.
  3. Η μάσκα πρέπει να είναι πολύ κοντά στο δέρμα μας. Προκειμένου η μάσκα να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στο δέρμα, το πάνω τμήμα της μάσκας θα έχει μια εύκαμπτη αλλά σκληρή άκρη που εφαρμόζει καλά γύρω από τη μύτη. Βεβαιωθείτε ότι αυτή η εύκαμπτη πλευρά είναι στραμμένη προς τα πάνω πριν εφαρμόσετε τη μάσκα στο πρόσωπό σας.
  4. Η έγχρωμη πλευρά της μάσκας φοριέται προς τα έξω. Άρα το εσωτερικό κομμάτι που ακουμπάει στο δέρμα μας, πρέπει να είναι λευκού χρώματος. Οτιδήποτε άλλο είναι λάθος.
  5. Πιέστε ελαφρώς την ιατρική μάσκα στο πρόσωπο, μόλις εφαρμόσετε σωστά, χρησιμοποιώντας τον δείκτη και αντίχειρα και δημιουργώντας μία γέφυρα γύρω από τη μύτη σας.

Bonus info

Η πρώτη φορά που εμφανίστηκαν οι χειρουργικές μάσκες ήταν στα τέλη του 18ου αιώνα, όταν ξέσπασε μία γρίπη και αφάνισε περισσότερο από 50 εκατομμύρια ανθρώπους.

Πηγή: www.tofarmakeiomou.gr